Elektrische bussen voor de luchthaven Schiphol

Introductie elektrische bussen

Als eerste luchthaven ter wereld introduceerde Amsterdam Airport Schiphol elektrische bussen voor het vervoer van passagiers op een platform. Sinds 2015 rijden 35 elektrische bussen rond, die tevens elk een eigen oplaadvoorziening hebben. Hiermee verkreeg de luchthaven bij de oplevering ook de grootste oplaadlocatie van Europa voor elektrisch vervoer in handen. De elektrische bussen worden ingezet voor vervoer van reizigers tussen het vliegtuig en de gate. De benodigde stroom die hiervoor wordt gebruikt is afkomstig van een zonnepanelenveld dat op de luchthaven is gelegen.

Van besluitvorming tot resultaat

De besluitvorming rond de inzet van elektrische bussen was destijds een uitdaging, omdat het product elektrische bus destijds nog aan het begin van haar ontwikkelingscurve bevond, Na de keuze van de directie voor dit project volgde een Europese aanbesteding en een intensief traject met de leverancier met uiteindelijk een resultaat op trots op te zijn.

Besparing Brandstof

De bussen rijden al meerdere jaren rond naar tevredenheid van de klant. De besparing aan brandstof en daarmee CO2 is enorm. De bussen zijn deels tailor made gemaakt voor het luchthavengebruik, bestaande uit veelal korte ritten, lange uren en veel aandacht voor passagiersbeleving en comfort.

Grondwerk Projectmanagers heeft voor dit unieke project het projectmanagement verzorgd, van initiatief tot en met oplevering.

Internationaal vervolg

Na het succes van het Schiphol project, werd Grondwerk betrokken bij het elektrificeren van het buswagenpark van Brussels Airport. Ook hierbij heeft Grondwerk de luchthaven ondersteund vanaf initiatief (haalbaarheidsstudie, aanbesteding) tot en met de oplevering van in totaal 30 bussen.

24 uur per dag, 365 dagen per jaar